ahaoiii..cek zah dh mula rase nk membosan nih...yg scone nyer ritu x wat lg..
ikut tekak je kn..klu rs2 nk mkn..cek zah rs nk sgt2..tp rini cek zah rs mcm nk mkn pancake pulekk...
ermm..ni cek zah nk share ngn u ollss.cmne .nk bt pancake..tp u ollss..msti pk kn.
."alohai..sonang jo nih.."hhuhu
tp bg cek zah...i x penah bt k...hehehe
Senang sikit resepi ni yang i jumpa masa kt google ini hari... Kebanyakkan semua pakai kg... ml... semua metric kan... ni pakai sukatan mak² kita... hanya gunakan cawan. Tidak la beli penimbang semata² nak buat pancake. Lain la akan digunakan selain membuat pancake... bagi yang terror buat cake pastinya lagi terror buat pancake kan...
Bahan-bahannya ialah (terasa macam chef wan pula...) >>> ini chef cek zah ye.....
2 cawan tepung gandum atau tepung serba
2 cawan susu segar... gunalah susu HL atau susu ducthlady... jenama susu tidak menjamin keberhasilan pancake anda
2 biji telur
1 sudu besar gula
2 sudu teh serbuk penaik kalau tidak pancake tak gebu
1/2 sudu teh garam
sedikit mentega
Cara-caranya ialah
1. Pukul telur dan mentega kemudian campurkan tepung gandum, gula, serbuk penaik, garam dan susu. Pukul sehingga tiada ketulan-ketulan.
2. Gunakan non sticky pan dan sapukan sedikit minyak dan panaskan.
3. Dan masaklah pancake anda... balikkan pancake tersebut setelah timbul gelembung² udara. Masak sehingga kekuningan...
Hidangkan bersama maple syrup atau butter. Lebih sedap kalau ditambah dengan buah-buahan segar. Barulah terasa seperti omputih...
selamat mencuba!
^_________^
(cek zah nk try buek cm kt atas tuh...auumm... :) )
No comments:
Post a Comment